Forest Gate Community School Expansion

As part of the London Borough of Newham’s secondary school place expansion programme, the outstanding performing Forest Gate Community School will be expanded from 7 forms of entry to 9 in order to accommodate a total of 1,350 students.

New teaching accommodation is to be inserted at the rear of the school with a four storey 2,200m2 building which links through existing corridors on upper floors creating a ‘superblock’. A double height dining space at ground floor provides a new heart space and new stairs and a lift will improve circulation and accessibility.

The proposals augment the incremental growth of the school from the original 1965 Colquhoun & Miller three storey, raised podium design. The extension will be clad with a bronze metal panel system with vertical fins creating deep window reveals and providing a strong visual order to the irregular fenestration.

External space for students will be increased in area and improved with an ‘amenity deck’ on top of new changing rooms next to the school’s sport pitches. Boundary treatment will be softened with new materials and lighting.

“The proposed extension to the school will address an urgent need for high quality school places in the borough. Among our many achievements, I am most proud that disadvantaged pupils do better than non-disadvantaged pupils at other schools…. This extension means the school will be able to support even more families in our wonderfully diverse community”


Simon Elliott, Headteacher

  • Client:London Borough of Newham
  • Location:Forest Gate, London
  • Status:53 weeks construction commencing in September 2018
  • Consultants:MLM Group (Structure and Civils), BSE 3d (M&E), Hoare Lea (Fire Consultant), Stroma (BREEAM)
  • Contractor:Neilcott Construction Ltd