Brunel University Library

This 5,300sqm Brunel Library sits at the heart of the Uxbridge Campus. The building provides a cafe, a one stop shop for student services, a cash office, an assisted technology centre, teaching rooms as well as traditional library facilities.

A simple footprint with two offset orthogonal blocks separated by a central core creates a focus along the University’s central boulevard and the external landscaping design resolves complex level changes both into the building and also to onward routes in the campus. Crisp detailing and contrasting materials provide a taut external facade with deep reveals. Careful handling of a fair faced in-situ concrete frame has resulted in a smoothly finished and sculpted soffit which provides thermal mass as part of the building’s environmental strategy.

"The practice has consistently provided a range of well-honed skills, encapsulating innovative and practicable working solutions.”

Angus MacKenzie,
Estates and Facilities
Brunel University

  • Client:Brunel University Library
  • Value: £6.3m
  • Status:Completed December 2004
  • Consultants:Mace, Whitby Bird, BWP, Hand Deere Cox, Carless & Adams
  • Contractor:Bluestone (Morgan Sindall)
  • Publications:Featured project in Architectural In-Situ Concrete by David Bennett and in the HEDQF Design by Distinction exhibition.
  • Photography:David Butler & John Walter