Little Ilford School Expansion

The proposed expansion at Little Ilford School will see it increase from ten forms of entry to 12 with a maximum student role of 1,800 as part of Newham’s secondary school expansion programme. We’ve worked closely with the School and the local authority to establish the specific accommodation to provide enhanced academic and pastoral provision.

Our design includes a new three storey humanities and languages classroom block at the south west corner of the school’s site, a single storey entrance pavilion to the Rectory Road frontage, a special educational needs timber cabin and associated new landscaping.

These buildings will not only integrate within the layout of the existing school buildings, but will also unlock additional external amenity and social space, making best use of the whole school site for all.

A high-quality palette based around brickwork, concrete plinths and aluminium panelling will complement the school’s existing architecture and will also provide a striking new identity for Little Ilford which is in-tune with its corporate branding.

In order to minimise on-site construction time and potential disruption to both the school and surrounding neighbours, off-site modular and modern methods of construction are being utilised. The buildings are designed to be low energy and to have low carbon emissions.

On-site car parking will be maintained (but not increased in numbers) with the additional students and staff ‘framed’ within a sustainable Travel Plan which also includes electric car charging and additional cycle parking spaces.

  • Client:London Borough of Newham
  • Location:East Ham, London
  • GIA:2,530 sq m
  • Status:Planning approved for entrance pavilion and SEN hub in February 21, pre-planning consultation period for classroom block March/April 21.
  • Consultants:Ingleton Wood (BREEAM), TP Engineering Services (M&E)
  • Contractor:Lengard & M-AR